Brystforstørrelse (BFO) med eget fedt

En brystforstørrelse kan enten foretages med implantater eller med dit eget fedtvæv. Teknikken med implantater kan du læse om under brystforstørrelse med implantater.

Generelt om brystforstørrelse med eget fedt

Der kan være forskellige årsager til, at en kvinde ønsker en brystforstørrelse. Hos unge kvinder skyldes det oftest, at brysterne opleves for små i forhold til kroppens øvrige dimensioner. Hos mere modne kvinder er der ofte tale om, at brysterne er blevet mindre og eventuelt slappe efter fødsler og amning. Endelig kan stor forskel på brysterne være årsag til, at man ønsker korrektion. Nogle kvinder ønsker efter mange år med implantater måske i forbindelse med kapselproblemer, at implantaterne fjernes. Disse kvinder efterspørger i tiltagende grad også brystforstørrelse med eget fedtvæv, som kan foretages samtidigt med at implantaterne fjernes. Uanset årsagen kan en brystforstørrelse med fedtvæv være en god løsning, men der er mange forhold, man grundigt skal overveje før beslutningen træffes.


Før (tv) og 4 mdr efter fjernelse af rundt implantat på 225 ml og lipofilling med 300 ml på hver side.


Brystforstørrelse med eget fedtvæv er en relativ ny teknik, som først i de seneste år har vundet større udbredelse i takt med, at teknikken er blevet bedre. Amalieklinikkens plastikkirurger har i et samarbejde med Rigshospitalet gennem de seneste syv år deltaget i forskning og udvikling af brug af eget fedt som alternativ til implantater og er derfor blandt de førende eksperter på området. Forskningen har især koncentreret sig om værdien af stamceller i forbindelse med fedttransplantation samt om udvikling af en teknik til måling af den opnåede brystforstørrelse.


Stamceller øger ikke overlevelsen af fedtceller ved brystforstørrelse med eget fedt:

Læs den videnskabelige dokumentation for ovenstående her.

Dette indhold kræver, at du accepterer cookies. Klik her, for at acceptere cookies og se denne video.

Brystforstørrelse med eget fedt adskiller sig på flere måder fra brug af implantater. Det første man skal gøre sig klart er, at der hos størsteparten af kvinder ikke kan opnås en brystforstørrelse af samme omfang, som det der kan opnås med implantater. Typisk kan man forvente en forstørrelse i intervallet fra 150 – 200 ml, hvor det gennemsnitlige brystimplantat er på 325 ml. Ønsker man en større forstørrelse er det nødvendigt at operere flere gange (2-3 gange), og teknikken er derfor væsentligt dyrere end brystforstørrelse med implantater. De nødvendige donorområder skal være tilstede. Man anvender ofte fedt fra maven, hofter, inderside og forside af lår samt ridebukseområderne.

Det er klart, at hvis man kan acceptere disse begrænsninger, er der nogle åbenlyse fordele ved brug af eget fedt frem for implantater.  Brysterne bliver mere naturlige, og du kan samtidigt have en gevinst ved fedtsugning af nogle områder på kroppen. Endelig undgår du sene komplikationer til brystimplantater, som kan opstå f.eks. kapselskrumpning

Fremgangsmåden vil være, hvis vi aftaler brystforstørrelse med eget fedt, at vi foretager den første operation og derefter vurderer resultatet efter 3-6 måneder. Sammen bliver vi enige om, hvorvidt det er nødvendigt med endnu en operation. En del af det fedt, der indsprøjtes i brysterne, vil forsvinde, og det er individuelt, hvor stor denne del er. Først efter mindst 3 måneder kan man regne med resultatet.

Brystforstørrelse med eget fedt foregår i fuld bedøvelse eventuelt med efterfølgende overnatning i klinikken til næste dag, Men hvis du ønsker det, kan man ofte gå hjem sidst på dagen.

Hvis du er over 35 år, anbefaler vi, at du får foretaget en mammografi inden operationen. Hvis du tidligere har fået foretaget en mammografi, må denne højst være 12 måneder gammel.