Slapt maveskind

Generelt om slapt maveskind

Der kan være forskellige årsager til, at man ønsker behandling af slapt maveskind. Oftest skyldes problemet følger efter graviditeter eller større vægttab, men med alderen oplever mange, at nedsat elasticitet i huden i sig selv kan føre til løst maveskind. Generne er primært kosmetiske, men hudoverhænget kan blive så stort, at det medfører problemer med fugt og eventuelt hudsvamp.

Ved en maveskindsoperation (abdominalplastik) opstrammes huden både svarende til den øvre del af maven over navlen og den nedre under navlen samtidigt med at navlen flyttes. Hos enkelte, specielt efter meget store vægttab, kan det komme på tale at fjerne hud i midtlinjen, så der også strammes op på tværs, en såkaldt “fleur-de-lis” operation, som vil efterlade et lodret ar i midtlinjen. En abdominalplastik foregår i fuld bedøvelse, og du er indlagt til dagen efter.


Figur 1. Snitføring ved almindelig abdominalplastik. Huden med underliggende fedt fjernes fra navlen og ned til skambenet. Arret er placeret omkring navlen og over skambenet
Figur 2. Snitføring ved “fleur-de-lis” abdominalplastikken. Udover ovenstående ar får man også et lodret ar.

Hos nogle kvinder er det alene huden under navlen, der er løs. Dette eventuelt i kombination med en topmave eller et grimt ar efter et kejsersnit eller en gynækologisk operation. I disse tilfælde kan en såkaldt miniabdominalplastik ofte afhjælpe problemerne eventuelt i kombination med en fedtsugning. En miniabdominalplastik kan eventuelt foregå ambulant og i lokalbedøvelse, men kan naturligvis også foregå i fuld bedøvelse med indlæggelse.

Især efter graviditeter kan bugvæggens muskulatur blive påvirket og overstrakt, og dette kan medføre et behov for at muskulaturen strammes op, en såkaldt bugvægsplastik, som kan genskabe en flad mave og pæn talje.

Man bør ikke være væsentligt overvægtig når man skal have foretaget en abdominalplastik, i praksis betyder dette at BMI ikke må være over 30 (BMI beregnes ud fra højde og vægt BMI = vægt/højde x højde). BMI-Beregner.

Er man lidt overvægtig kan behandling af slapt maveskind eventuelt kombineres med en fedtsugning.

Hjælp til vægttab

Hvis BMI er 27 eller højere kan man få medicinsk hjælp til vægttabet. Vi samarbejder med en velrenommeret medicinsk vægttabsklinik, Rinnovo, som har forskellige “pakkeløsninger”, man kan købe. Du kan kontakte Rinnovo for en gratis telefonkonsultation og downloade deres flyer her.