Kalkunhals og dobbelthage

Operation

Før operationen

Det er vigtigt, at du er godt forberedt til operationen. Rygning er den væsentligste årsag til komplikationer som infektion og vævsdød, og du skal derfor stoppe rygning mindst 4 uger før operationen og må tidligst begynde igen 4 uger efter operationen. Forskellige slags medicin kan påvirke operationen og især være årsag til blødningsproblemer. Du vil derfor i forbindelse med forundersøgelsen tale med speciallægen om, hvordan du skal forholde dig med det medicin du eventuelt tager.

Læs her om forholdsregler ved eventuel vanlig medicin.

Operation for kalkunhals / dobbelthage

Operationen foregår i lokalbedøvelse og varer ca. 1 time.

Under operationen ligger du med lukkede øjne og kan mærke, at der foregår noget, men du har ingen smerter. Ved operationen fjernes den overskydende hud, og den underliggende muskel strammes op i midtlinjen. Hos de fleste fjernes huden gennem et ca. 8 cm langt ar på tværs under hagen, men hos ældre med meget stort hudoverskud kan det være nødvendigt at anvende et ar på langs af halsen. Indgrebet skal hos mange suppleres med en fedtsugning.

Huden syes med en meget tynd tråd som forsvinder af sig selv, og arret kommer til at være placeret i folden under hagen, således at det på længere sigt stort set ikke kan ses.

Ved operationens afslutning får du en hagebandage på, som skal anvendes de næste 4-5 dage.

Efter operationen hviler du ca. 10 minutter. Du kan derefter tage hjem, men du må ikke selv køre bil umiddelbart efter operationen. Det er derfor en god ide, hvis du har arrangeret en hjemtransport.

Efter operationen

Det følgende døgn anbefaler vi, at du holder dig i ro og hviler med hovedet højt. Skulle sårene sive med lidt blod, skal du hvile med hovedet højt og eventuelt anvende noget koldt (isklumper med vand i en plasticpose). Dette vil normalt stoppe en eventuel blødning.

Lokalbedøvelsen virker normalt i nogle timer efter operationen. Når effekten ophører, får du kun lette smerter, som behandles med Panodil 1 g. 3-4 gange dagligt. Dette er normalt kun nødvendigt i de første par døgn.

Du må især i de første par døgn ikke bukke dig ned, så ansigtet kommer under hjerteniveau, da dette ellers vil kunne fremprovokere en blødning.

Huden er syet med en tråd som forsvinder af sig selv. Du skal komme til en kontrol efter 14 dage, hvor vores sygeplejerske ser, at alt er, som det skal være. Den afsluttende kontrol hos plastikkirurgen foretages efter 3-6 måneder. Denne tid kan aftales ved operationen, eller du kan senere ringe og aftale en tid.

Det er almindeligt, at man er sygemeldt fra sit arbejde i 1-2 dage efter operationen, men har man et fysisk krævende arbejde kan sygemelding i op til 1 uge være nødvendig.

Mulige komplikationer til operationen

Blødning efter operationen er ekstremt sjældent forekommende. Hvis det sker, skal du i første omgang, hvile med hovedet højt og anvende noget koldt på hævelsen i 10-15 minutter. Dette vil normalt stoppe blødningen.

Stopper blødningen ikke, skal du naturligvis kontakte Amalieklinikken på det telefonnummer, du har fået udleveret. Det kan være nødvendigt at åbne såret og standse blødningen.

Infektion ses meget sjældent, men kan forekomme og vil kræve behandling med antibiotika. Hvis der optræder infektion, ses det typisk efter nogle dage og symptomerne er rødme og hævelse samt tiltagende smerter.

De dybe selvopløselige tråde, som underhuden er syet med, kan nogle gange udstødes i arret, og dette kan ligne infektion, men vil normalt ikke kræve, at der behandles med antibiotika. Er du i tvivl, er det bedst, at du kontakter klinikken.